Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf12. haftaBTY.5.2.4 / BTY.5.2.5

Kelime işlemciyle ürün hazırlama

Metin düzenleme aracını kullanarak amaca uygun bir dosya oluşturur.

Metnine nefes aldır

Bir duyuruda her kelimeyi kalın yazarsan hangisi önemli görünür?

Başlık ve gövde

Başlık konuyu tanıtır; gövde ayrıntıyı açıklar. Başlığı belirgin, ana metni rahat okunur yap. Vurguyu az ve amaca uygun kullan. Her kelime kalın veya renkli olursa asıl önemli bilgi gözden kaçabilir.

Paragraf ve hizalama

Paragraf, bir düşünceyi bir arada tutar. Satır aralığı ve paragraf aralığı okumayı kolaylaştırır. Sayfada boşluk bırakmak için art arda boşluk tuşuna basmak yerine uygun hizalama ve düzenleme araçlarını kullan.

Liste ve tablo

Sıralı işler için numaralı liste, sırası önemli olmayan maddeler için madde işaretleri kullanılabilir. İlişkili bilgileri tabloyla düzenlemek karşılaştırmayı kolaylaştırır. Süs için tablo ekleme; okuyucuya gerçekten yardımcı olup olmadığını düşün.

Bir etkinlik duyurusunu daha okunur yapmak için üç biçimlendirme kararı ver.

İpucu: Başlık, paragraflar ve liste düşün.

Örnek bir yanıt

Başlığı belirgin yaparım. Tarih ve yeri ayrı kısa paragraflarda yazarım. Gerekli malzemeleri madde işaretleriyle listelerim.

• Başlık için karar verdim.
  • Paragraf düzeni önerdim.
  • Liste veya tabloyu amaca uygun kullandım.

Yayınlanmaya hazır belge

Duyurun çok güzel, ama buluşma yeri unutulmuş olabilir mi?

İçeriği eksiksiz kur

Duyuru hazırlarken ne, ne zaman, nerede ve kimler için sorularını yanıtla. Bilmediğin ayrıntıları uydurma. Okuyucunun işine yaramayan tekrarları çıkar. Belgenin amacı, hangi bilgilerin gerekli olduğunu belirler.

Görseli yerleştir

Görsel konuya hizmet etmeli ve metni kapatmamalı. Boyutunu oranı koruyarak ayarla. Başlık, metin ve görsel arasında boşluk bırak. Görselin anlattığı önemli bilgiyi yalnız resimde bırakmak yerine metinde de açıkla.

Son kontrol ve çıktı

Yazım denetimi yardımcıdır ama bütün anlam hatalarını bulamaz. Metni baştan sona oku, tarih ve bilgileri kontrol et. Önizlemede taşan satır ve boş sayfa var mı bak. Kaydedip çıktıyı tekrar açarak düzeni doğrula.

Duyuru belgesini paylaşmadan önce yapacağın üç kontrolü yaz.

İpucu: Bilgi, okunurluk ve kayıt biçimini düşün.

Örnek bir yanıt

Tarih ve yerin doğru olduğunu kontrol ederim. Metin ve görselin okunmasını incelerim. Paylaşılacak dosyayı yeniden açıp düzenin bozulmadığını doğrularım.

• Bilgi doğruluğunu kontrol ettim.
  • Görsel düzeni kontrol ettim.
  • Kaydedilen çıktıyı açmayı ekledim.

Kelimeleri keşfet

Metin dosyası

Yazılı içeriğin saklandığı dijital dosya.

Mini görev

Bir etkinlik duyurusu yaz; başlığı, tarih yer bilgisini ve kısa malzeme listesini düzenle.

Başlığı belirgin yapar, tarih ve yeri ayrı yazar, malzemeleri madde işaretli listede gösteririm.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Kelime işlemci araçlarını seçer ve kullanır.
  • Bir metin dosyası oluşturup belirlenen ölçütlerle değerlendirir.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Başlığı ortalamak için hangi yöntem uygundur?
2. Yazım denetimi bütün hataları bulur mu?