Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf14. haftaBTY.5.2.7 / BTY.5.3.1

Sunum dosyası ve ağlara giriş

Sunumunu tamamlar, bilgisayar ağlarının ne işe yaradığını sorgular.

Gösterişli değil, anlaşılır

Slayttaki hareketler mesajın önüne geçerse ne olur?

Tutarlı görünüm

Benzer başlıklar, renkler ve yerleşimler sunumu takip etmeyi kolaylaştırır. Yazıyı arka sıradan okunabilecek kadar belirgin yap. Zeminle yazı arasında yeterli fark kullan. Her slaytta bambaşka bir düzen dinleyiciyi yorabilir.

Görsel ve hareket

Görsel ana mesajı desteklemeli. Geçiş slaytlar arasında, animasyon ise slayttaki nesnelerde hareket sağlar. İkisini de ölçülü kullan. Bir hareket bir süreci açıklamıyorsa yalnız dikkat dağıtıyor olabilir.

Herkes için anlaşılır

Bir grafiğin ne anlattığını sözlü veya yazılı açıkla. Bilgiyi yalnız renklerle ayırma; etiket de ekle. Kullandığın görsellerin izinlerini ve kaynaklarını belirt. Dinleyicinin konu hakkında ne bildiğini düşünerek dilini sadeleştir.

Kalabalık bir slaydı sadeleştirmek için iki değişiklik ve gerekçelerini yaz.

İpucu: Ana fikir, metin miktarı ve görsel ilişki üzerine düşün.

Örnek bir yanıt

Uzun paragrafı kısa maddelere dönüştürürüm; okumak kolaylaşır. Konuyla ilgisiz görselleri çıkarırım; ana mesaj öne çıkar.

• İki somut değişiklik yazdım.
  • Her birinin gerekçesini açıkladım.
  • Ana mesajı korudum.

Sahne senin, sözler senin

Dosya hazırsa sunum da hazır sayılır mı?

Başlangıç, gelişme, sonuç

Girişte konuyu ve amacı söyle. Gelişmede kanıt ve örneklerle açıkla. Sonuçta ana fikri toparla. Slayt sırası bu akışı desteklemeli; ilgisiz bir bölüm varsa çıkar veya yerini değiştir.

Prova ve anlatım

Slaytları kelimesi kelimesine okumak yerine kendi cümlelerinle anlat. Zamanı ve geçişleri prova et. Dinleyicinin görebileceği biçimde dur. Soru geldiğinde bilmiyorsan dürüstçe söyle; sonra araştıracağını belirt.

Dosyayı dene ve iyileştir

Sunumu kullanılacak cihazda açmayı dene. Yazılar, görseller ve sesler doğru görünüyor mu kontrol et. Geri bildirimleri ölçütlere göre değerlendir. Bir kişinin zevkine göre her şeyi değiştirmek yerine anlaşılabilirliği esas al.

Üç slaytlık geri dönüşüm sunumu için bir akış oluştur.

İpucu: Sorun → örnekli çözüm → çağrı.

Örnek bir yanıt

İlk slaytta atıkların karışması sorununu açıklarım. İkincide doğru ayrıştırma örnekleri gösteririm. Son slaytta okulda uygulanacak bir alışkanlık öneririm.

• Mantıklı giriş yazdım.
  • Çözümü örnekle geliştirdim.
  • Sonuç veya eylem çağrısı ekledim.

Bilgisayarlar konuşuyor

Sınıftaki birkaç cihaz aynı yazıcıyı nasıl kullanabilir?

Ağ nedir?

Birbirine bağlanan cihazlar bilgi ve kaynak paylaşabilir. Bu bağlantılar bilgisayar ağını oluşturur. Ağ yalnız internete çıkmak için kurulmaz; bir odadaki cihazlar internetsiz de ortak yazıcıya erişebilir.

İnternet ve yerel ağ

Yerel ağ, sınıf veya bina gibi sınırlı bir alandaki cihazları bağlar. İnternet ise çok sayıda ağın birbirine bağlandığı küresel yapıdır. Wi-Fi bağlantısı olması, internete erişimin kesin olduğu anlamına gelmez.

Paylaşımın kuralları

Dosya veya yazıcı paylaşırken erişim yetkisi önemlidir. Her dosyayı herkese açma. Paylaşımın hangi kullanıcılar için gerekli olduğunu belirle. Ağın çalışmadığını düşünüyorsan gördüğün durumu öğretmenine açıkla.

Yerel ağ ile interneti açıklayıp farklarına örnek ver.

İpucu: Okul içindeki yazıcı ve farklı şehirdeki web sitesi düşün.

Örnek bir yanıt

Yerel ağ belirli bir alandaki cihazları bağlar. İnternet çok sayıda ağı birleştirir. Okul yazıcısını yerel ağdan, uzaktaki web sitesini internetten kullanabilirim.

• Yerel ağı tanımladım.
  • İnterneti ayırt ettim.
  • Farkı uygun örnekle açıkladım.

Kelimeleri keşfet

Bilgisayar ağı

Cihazların bilgi paylaşmak için kurduğu bağlantı.

Mini görev

Sunumunu bir arkadaşına gösterip bir geri bildirim al; dosyayı paylaşmak için neden bir ağa gerek olabileceğini açıkla.

Başlığın okunurluğunu düzeltirim; ağ, dosyayı başka bir cihaza iletmeye yardım eder.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Bir sunum dosyası oluşturur ve ölçütlerle değerlendirir.
  • Bilgisayar ağı ve bileşenleri hakkında sorular sorar.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Geçiş ile animasyonun farkı nedir?
2. Sunum öncesi en yararlı kontrol hangisidir?
3. İnternet olmadan bir yerel ağ kurulabilir mi?