Dijital dünyada doğru olan
Bir şeyi yapabiliyor olman, yapman gerektiği anlamına gelir mi?
Etik pusula
Bilişim etiği, dijital ortamda davranışları dürüstlük, saygı, sorumluluk ve adalet açısından düşünmektir. Bir eylemin kolay olması onu doğru yapmaz. Kararın başkalarının emeğine, bilgisine ve güvenine etkisini değerlendir.
Emek ve dürüstlük
Başkasının çalışmasını kendininmiş gibi sunma. Yararlanılan kaynağı belirtmek önemlidir; fakat kaynak yazmak her kullanım için izin verildiği anlamına gelmez. Kendi çalışmanı üret ve uygun izinleri kontrol et.
Bir kararın gerekçesi
Etik durumlarda “Kime etkisi var? İzin var mı? Dürüst mü? Daha iyi seçenek ne?” sorularını sor. Bir hata yaptığında saklamak yerine uygun biçimde düzelt. Öğretmenden destek almak sorumluluk göstermektir.
Bir arkadaşının ödevini kendi adınla vermenin neden etik olmadığını ve doğru alternatifi yaz.
İpucu: Emek, dürüstlük ve öğrenme.
Örnek bir yanıt
Bu davranış arkadaşımın emeğini kendiminmiş gibi gösterir ve dürüst değildir. Konuyu anlamak için yardım ister, cevabı kendi düşüncemle hazırlar ve yararlandığım kaynakları belirtirim.
- Etik sorunu tanımladım.
- Başkasına etkisini açıkladım.
- Dürüst bir alternatif önerdim.
Kelimeleri keşfet
Bilişim etiği
Dijital araçları kullanırken gözetilen doğru davranış ilkeleri.
Mini görev
Bir arkadaşının açık kalan hesabıyla karşılaştığında atacağın güvenli ve dürüst adımı yaz.
Hesaba dokunmam, arkadaşımı veya öğretmenimi haberdar ederim.
Bu konuda neler öğreniyorum?
- Bilişim etiğinin temel kavramlarını inceler.
- Etik kuralları günlük bir duruma uygular ve önemini açıklar.