Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf6. haftaBTY.5.1.4 / BTY.5.1.5

Yapay zekâ ve bilgisayar sistemleri

Yapay zekâ bilgisini sorgular, bilgisayarın temel parçalarını keşfeder.

Akıllı cevap, dikkatli kâşif

Çok düzgün yazılmış bir cevap yine de yanlış olabilir mi?

Akıcı olmak doğru olmak değildir

Bir yapay zekâ aracı ikna edici görünen ama yanlış bir açıklama verebilir. Olmayan bir kitap ya da kaynak adı da üretebilir. Yanıtı yalnız güzel yazılmış olduğu için kabul etme; içindeki iddiaları ayırarak kontrol et.

Doğrulama rotası

İddianın ne olduğunu belirle. İlgili güvenilir kaynağı seç, bilgiyi kaynaktan oku ve başka bir kaynakla karşılaştır. Tarih, bağlam ve yazar bilgisine bak. Uyuşmayan noktaları not al; emin değilsen öğretmenine sor.

Yardım al, düşünmeyi bırakma

Yapay zekâ fikir üretmeye destek olabilir; öğrendiğini kendi cümlelerinle açıklamak senin görevin. Özel bilgileri araçlara gönderme. Yaşına uygun kullanımda öğretmen veya veli rehberliğini izle; kullanımını ödevde dürüstçe belirt.

Yapay zekânın verdiği bir bilgiyi doğrulamak için üç adım yaz.

İpucu: İddia → kaynak → karşılaştırma.

Örnek bir yanıt

Önce doğrulanacak iddiayı belirlerim. Güvenilir bir kaynağın ilgili bölümünü okurum. Başka bir kaynakla karşılaştırıp farklılıkları öğretmenime sorarım.

• İddiayı belirledim.
  • Güvenilir kaynak kontrolü ekledim.
  • Karşılaştırma veya belirsizlik adımı yazdım.

Bilgisayarın takım arkadaşları

Bir resim çizerken hangi parçalar birlikte çalışır?

Dokunabildiğimiz parçalar

Donanım, bilgisayar sisteminin fiziksel parçalarıdır. Klavye, ekran ve kasa buna örnektir. İçeride işlemci, bellek ve depolama birimleri bulunur. Parçaların görevi farklıdır; tek parça bütün işi tek başına yapmaz.

Giriş, işleme ve çıkış

Giriş birimleri bilgi veya komut alır; klavye ve mikrofon örnektir. İşlemci komutları yürütür. Çıkış birimleri sonucu sunar; ekran ve hoparlör örnektir. Dokunmatik ekran gibi bazı parçalar hem giriş hem çıkış işlevi görür.

Bellek ve depolama farklıdır

RAM, çalışırken kullanılan geçici çalışma alanıdır. Depolama birimi dosyaları daha uzun süre tutar. RAM’de açık olan bir dosyadaki değişiklikleri kaydetmezsen kapanma sırasında kaybedebilirsin. Büyük depolama alanı her görevin daha hızlı yapılacağı anlamına gelmez.

Klavye, işlemci ve ekranın bir yazı yazma işindeki görevlerini açıkla.

İpucu: Bilginin izlediği sırayı düşün.

Örnek bir yanıt

Klavye harf girişini alır. İşlemci yazılımın komutlarını yürütür. Ekran oluşturulan yazıyı gösterir. Kaydetmek için ayrıca depolama kullanılır.

• Giriş görevini açıkladım.
  • İşlemciyi doğru ilişkilendirdim.
  • Çıkış görevini açıkladım.

Kelimeleri keşfet

Donanım

Bilgisayarın fiziksel parçaları.

Yazılım

Donanıma ne yapacağını bildiren programlar.

Mini görev

Bir yapay zekâ cevabını güvenilir kaynakla kontrol et; ardından bu işlemi yapan bilgisayardaki bir donanım parçasını adlandır.

Cevabın doğruluğunu ders kaynağıyla karşılaştırırım; sonucu görüntüleyen ekran bir donanımdır.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Yapay zekâ hakkında bilgi toplar ve kaynağının doğruluğunu değerlendirir.
  • Bilgisayar sisteminin donanım ve yazılım bileşenlerini belirler.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Yapay zekâ bir kaynak adı verdi. İlk yapacağın nedir?
2. Dokunmatik ekran neden iki grupta düşünülebilir?