Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf11. haftaBTY.5.2.3 / BTY.5.2.4

Görseli geliştirme ve metin yazma

Görselini ölçütlere göre gözden geçirir, kelime işlemciyi tanır.

Tasarım dedektifi

En parlak afiş her zaman en anlaşılır afiş midir?

Okunurluk önce gelir

Yazıyla zemin arasında yeterli renk farkı olmalı. Çok küçük yazı, uzun cümleler ve kalabalık nesneler mesajı gizleyebilir. Başlıkla açıklama arasındaki büyüklük farkı, okuyucunun önemli noktayı fark etmesine yardım eder.

Kaynağa ve izne dikkat

Kendi çizimini kullanabilir ya da kullanım izni açık bir görsel seçebilirsin. Bir görselin internette bulunması serbestçe kullanabileceğin anlamına gelmez. Kaynak ve izin bilgisini kaydet; başkasının emeğini kendininmiş gibi sunma.

Ölçütle değerlendir

Ürünü yalnız “güzel” diyerek değerlendirme. Mesaj anlaşılır mı, yazı okunuyor mu, görsel konuyla ilgili mi, izinler uygun mu diye kontrol et. Bir eksik seç, düzelt ve sonucu yeniden incele.

Okunmayan bir afişi iyileştirmek için iki değişiklik ve bir kontrol yöntemi yaz.

İpucu: Yazı boyutu, renk farkı ve geri bildirim düşün.

Örnek bir yanıt

Yazıyı büyütür, zeminle yazı arasındaki renk farkını artırırım. Bir arkadaşımdan afişi okuyup ana mesajı söylemesini isterim.

• İki uygun değişiklik önerdim.
  • Okunurlukla ilişki kurdum.
  • Sonucu kontrol edecek yöntem yazdım.

Kelimelerin çalışma masası

Bir belge hazırlarken neden yalnız harfleri yazmak yetmez?

Belge oluştur

Kelime işlemci, yazıları oluşturma, düzenleme ve biçimlendirme aracıdır. Başlık, paragraf, liste, tablo ve görsel içerebilir. Yeni belge açarken boş sayfayı seçebilir, işe uygun bir şablondan da başlayabilirsin.

İmleç ve seçim

İmleç yeni yazının ekleneceği yeri gösterir. Seçtiğin metne uygulanan işlem yalnız seçili bölümü değiştirebilir. Yanlış bir düzenlemede geri al komutunu kullan. Kes–yapıştır metni taşır; kopyala–yapıştır ikinci örneğini oluşturur.

Kaydı planla

Dosya adını ve klasörünü ilk başta belirle, çalışırken düzenli kaydet. Düzenlenebilir dosyayı sakla; paylaşmak için PDF gibi başka biçime dışa aktarabilirsin. Her biçim aynı düzenleme imkânını sunmaz.

Bir paragrafı taşımak ile kopyalamak arasındaki farkı açıkla.

İpucu: Eski yerde metin kalacak mı?

Örnek bir yanıt

Kesip yapıştırırsam paragraf yeni yere taşınır. Kopyalayıp yapıştırırsam eski yerinde de kalır. İşleme başlamadan doğru paragrafı seçerim.

• Taşımanın sonucunu açıkladım.
  • Kopyalamanın sonucunu açıkladım.
  • Metin seçiminin önemini belirttim.

Kelimeleri keşfet

Kelime işlemci

Metin yazmaya ve düzenlemeye yarayan program.

Mini görev

Hazırladığın afişin başlığını bir arkadaşına okut; sonra aynı mesaj için düzenlenebilir bir metin belgesi aç.

Başlık okunmuyorsa yazıyı büyütürüm; metni geliştirmek için kelime işlemci belgesi oluştururum.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Hazırladığı görseli amaca uygunluk açısından değerlendirir.
  • Kelime işlemci programının temel özelliklerini ve arayüzünü tanır.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Bir afiş için en güçlü değerlendirme hangisidir?
2. İmleç neyi gösterir?