Kod KâşifiMERAK ET. DENE. KEŞFET.Bir şey öğren
5. sınıf17. haftaBTY.5.3.3

İnternette güvenilir bilgi arama

Arama yaparken kaynağın uygunluğunu ve doğruluğunu sorgular.

İnternetin kapıları

Tarayıcıyla arama motoru birbirinin aynısı mı?

Tarayıcı ve web

Web tarayıcısı internet sayfalarını açıp görüntüleyen uygulamadır. Adres çubuğuna bir adres yazabilir veya arama yapabilirsin. Web, internet üzerindeki hizmetlerden biridir; interneti yalnız web sayfalarından ibaret düşünme.

Arama motoru

Arama motoru, ilgili sayfaları bulmana yardım eden hizmettir. Tarayıcı onun sayfasını açabilir. Arama sonuçlarının sırası, bilginin kesin doğruluğunu göstermez. Reklam veya öneri olarak görünen sonuçları ayırt etmeye çalış.

Adresi kontrol et

Bir siteye girerken adresi dikkatle oku. Benzer görünen ama farklı yazılmış adresler olabilir. Beklenmeyen indirme veya kişisel bilgi isteğinde işlemi durdurup yetişkine danış. Bir bağlantının görünümü güvenilirliğini tek başına kanıtlamaz.

Tarayıcı ve arama motorunu bir araştırma örneğiyle ayır.

İpucu: Uygulama ve hizmeti düşün.

Örnek bir yanıt

Tarayıcıyı açarım. Arama motorunda anahtar kelimeler yazarım. Bulduğum sayfayı yine tarayıcı gösterir; kaynağın doğruluğunu ayrıca kontrol ederim.

• Tarayıcının işlevini yazdım.
  • Arama motorunun işlevini yazdım.
  • Araştırma örneğinde ayırt ettim.

Bilgi dedektifi

Bir haber çok paylaşılmışsa mutlaka doğru mudur?

Kim, ne zaman, neden?

Bir kaynakta yazar veya kurum, yayın tarihi ve amaç bilgilerini ara. Bilgilendirme, reklam ve kişisel görüş birbirinden farklıdır. Eski bir bilgi bazı konularda geçerli olabilir, bazılarında güncelliğini yitirmiş olabilir.

Kanıt ve karşılaştırma

İddianın hangi kanıta dayandığına bak. İlgili alanda güvenilir bir başka kaynakla karşılaştır. Birçok sitenin aynı metni kopyalaması farklı kanıtlar bulunduğu anlamına gelmez. Çelişki varsa belirsizliği gizlemek yerine not et.

Paylaşmadan doğrula

Duygusal başlıklar, acele ettiren ifadeler ve bağlamından kopuk görseller dikkat gerektirir. Kesinleştiremediğin bilgiyi gerçekmiş gibi paylaşma. Emin olmadığını söylemek, hatalı bilgiyi yaymaktan daha sorumlu bir davranıştır.

Bir internet bilgisini değerlendirirken soracağın üç kontrol sorusu yaz.

İpucu: Yazar, tarih ve kanıt üzerine düşün.

Örnek bir yanıt

Kim yayımlamış? Ne zaman ve hangi amaçla yayımlanmış? Hangi kanıta dayanıyor ve başka güvenilir kaynak destekliyor mu?

• Kaynağı sorguladım.
  • Tarih veya amacı sorguladım.
  • Kanıt ve karşılaştırmayı ekledim.

Kelimeleri keşfet

Kaynak doğrulama

Bir bilginin güvenilirliğini başka kanıtlarla denetleme.

Mini görev

Bir araştırma sorusu için iki anahtar kelime grubu yaz; bulduğun kaynağın yazarı ve tarihini kontrol et.

“Okulda su tasarrufu” ve “musluk su tüketimi” ararım; kaynağın kurumunu ve tarihini incelerim.

Bu konuda neler öğreniyorum?
  • Amacına uygun internet bilgi kaynaklarını belirler.
  • Bir bilgiyi farklı kaynaklarla karşılaştırıp kaynağını değerlendirir.

BİLGİNİ YOKLA

Hazır mısın, kâşif?

1. Tarayıcı ile arama motoru arasındaki doğru ilişki hangisi?
2. Okulda su tasarrufu araştırması için en odaklı arama hangisi?
3. Bir iddianın çok paylaşılması neyi kanıtlar?